Artykuł sponsorowany

Przepisy na pyszne dania z użyciem brytfanny do pieczenia

Przepisy na pyszne dania z użyciem brytfanny do pieczenia

Brytfanna do pieczenia to niezbędne narzędzie w każdej kuchni, które pozwala przygotować różnorodne potrawy. Warto poznać kilka przepisów na smaczne dania, które można przyrządzić z jej pomocą. Oto propozycje, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom mięsa, jak i wegetarianom. Spróbujcie tych przepisów i odkryjcie nowe smaki, które zaskoczą waszych domowników i gości.

Kurczak z warzywami i ziołami

Składniki na to danie to 4 porcje kurczaka, 2 marchewki, 2 papryki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu, 2 gałązki tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Najpierw należy umyć i pokroić warzywa, a następnie umieścić je w brytfannie. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a potem układamy na warzywach. Całość posypujemy posiekanymi ziołami i czosnkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut. Po upieczeniu danie można podać z ryżem lub kaszą gryczaną.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Do przygotowania tej zapiekanki potrzebujemy 6 dużych ziemniaków, 200 g boczku, 2 cebule, 200 ml śmietany, 100 g startego sera żółtego, sól i pieprz. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę siekamy. Na dnie brytfanny do pieczenia układamy warstwę ziemniaków, posypujemy boczkiem i cebulą, a następnie przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków. Wszystko zalewamy śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem. Zapiekankę posypujemy serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Po upieczeniu można podać z sałatką z kiszonej kapusty.

Ratatouille

Wegetariańska propozycja to klasyczne francuskie ratatouille. Składniki to 2 bakłażany, 2 cukinie, 2 papryki, 3 pomidory, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, pół szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz świeże zioła (bazylia, tymianek). Warzywa kroimy w plastry, a czosnek siekamy. Na dnie brytfanny rozprowadzamy oliwę z oliwek, układamy warzywa na przemian (bakłażan, cukinia, papryka, pomidor), posypujemy czosnkiem i posiekanymi ziołami. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 45 minut. Po upieczeniu ratatouille można podać z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.